łac. Typha angustifolia
Indeks jadalności | |
Indeks medyczny | |
Identyfikacja | bardzo łatwa |
Częstotliwość | bardzo częsta |
Jadalna część | Okres zbioru |
Nasiona | IX-XI |
Łodygi | IV-VI |
Kwiatostany | VI |
Korzenie | IX-V |
Cała roślina jest jadalna na surowo lub po obróbce termicznej. Wykorzystuje się korzenie, kwiatostany (także pyłek kwiatowy), młode pędy, łodygi, nasiona oraz liście [1]. Roślina bardzo często polecana jako survivalowy pokarm ze względu na znaczą zawartość skrobi w korzeniach (30-46%) oraz białka (6-8%) [4]. Roślina może akumulować toksyny z otoczenia, dlatego nie należy jej zbierać z zanieczyszczonych zbiorników wodnych [2].
Więcej informacji zawarłem w artykule o pałce szerokolistnej, bowiem rośliny te można identycznie wykorzystywać.
Zajrzyj do darmowej próbki naszego atlasu roślin i podejmij decyzje o zakupie!
Próba smaku:
Kwiatostany smakują podobnie do kukurydzy. Młode pędy jak seler przemieszany z ziemniakami, natomiast kłącza ze względu na obecność skrobi są nieco podobne do ziemniaków.
Jak prawidłowo rozpoznać?
Roślina posiada wysokie i spłaszczone (walcowate) łodygi, zakończone bardzo charakterystyczną pałką. Większość liści jest odziomkowych (zatem nie wyrastają głównie z łodygi jak u np. trzciny). W porównaniu z pałką szerokolistną, pałka wąskolistna ma mniejsze liście. Jako że roślina jest bardzo podobna, a nie posiadam szczegółowego porównania liści, zapraszam do galerii w artykule – pałka szerokolistna.
Wskazówka występowania:
Pałka występuje wyłącznie na brzegach zbiorników wodnych oraz na terenach podmokłych.
Z czym można pomylić?
Można ją pomylić z innymi gatunkami pałki, trzciną pospolitą oraz oczeretem jeziornym (zdjęcie w artykule trzcina pospolita), które także są jadalne [4].
Pałka szerokolistna (łac. Typha latifolia) – posiada szersze liście oraz łodygi.
Pałka drobna (łac. Typha minima) – rzadszy i o wiele mniejszy gatunek, zdjęcie dostępne w artykule pałka szerokolistna.
Trzcina pospolita (łac. Phragmites australis) – roślina posiada inne kwiatostany, a dodatkowo liście wyrastają głównie z jej okrągłej łodygi. Gatunek opisany w atlasie.
Oczeret jeziorny (łac. Schoenoplectus lacustris) – inne kwiatostany, oraz okrągła (zatem nie spłaszczona jak u pałki) łodyga. Zdjęcie w artykule trzcina pospolita.
Właściwości medyczne:
Roślina posiada podobne właściwości co opisywana pałka szerokolistna [5].
Film:
Zachęcam do zapoznania się z playlistą „Poradnik Chwastożercy” na moim kanale na YouTube. Pamiętaj zostawić subskrypcję oraz komentarz – wspierasz tym samym rozwój atlasu!
Wykaz źródeł:
- Łukasz Łuczaj: Dzikie Rośliny Jadalne, Chemigrafia Krosno, Krosno 2004.
- Sergei Boutenko: Wild Edibles, A Practical Guide to Foraging, with Easy Identification of 60 Edible Plants and 67 Recipes, North Atlatnic Books, Berkeley, 2013
- Samuel Thayer: The Forager’s Harvest: A Guide to Identifying, Harvesting, and Preparing Edible Wild Plants, FORAGERS HARVEST PR, 2006.
- Łukasz Łuczaj: Dzika Kuchnia, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, 2013.
- Jurgen Guthmann, Roland Spiegelberger, Steffen Guido Fleischhauer: Jadalne rośliny dziko rosnące, Vital, Wydanie III, Białystok, 2020.
Zachęcam do pozostawienia komentarza ;)!
PolubieniePolubienie